Grillar.net
Grillar.net » Olika typer av grillar » Murade grillar, bygg din egen grill

Murade grillar, bygg din egen grill

Publicerad: 2008-03-29 | Andra artiklar om: Olika typer av grillar

Det första man ska tänka på när man bygger eller murar en egen grill är att man har en stabil botten att utgå ifrån. Om man ska börja mura grillen direkt på marken krävs det att man gräver ett 60cm djup hål och börjar där ifrån. Detta gör man bara för att slippa frosten när vintern kommer. Om man inte vill göra detta kan man även gjuta en betongplatta som man murar direkt på. Viktigt att tänkta på i detta läge är att vilken sorts botten man än börjar med måste yta vara slät samt jämn.

Bygg med lecablock
Nästa steg är att lägga grunden. Lägg lecablocken i den form ni vill att grillen ska ha (vanligaste rektangulär). Ännu en gång är det viktigt att den först raden är rak. Om ni missar detta kommer grillen att luta mer och mer ju högre du bygger. Mellan lecablocken använd bruk för att få lecablocken att hålla ihop och därmed mer stabil. Mellan första och sista raden av lecablocken ska man även ha armeringsjärn innan bruket läggs ditt. Glöm ej att lägga blocken om lott, alltså så att skarvarna inte hamna direkt ovanför varandra. Detta för att öka grillen stabilitet ytterliggare.

När du murat upp till den grillhöjd som du tycker att just din grill ska ha så sätter du en skiva av rostfri plåt över hela grillen. Sedan är det bara att fortsätt att mura några raden lecablock ytterliggare. På insidan av dessa rader mura ni fast eldfast tegel, ungefär som när du kaklar ett kök.

Slamma och snygga till utsidan
Nu är själva grundstommen klar och nu ska hela grillen slammas. Detta gör du genom att lägga bruk på hela grillen, kortsida och långsida, in- och utsida. Nästan som när du spaklar. Om du får problem med detta har du säkert bara använt för lite vatten i bruket. När bruket är på plats ska det borstas till en fin yta och ganska jämn yta. Ett tips i detta läge är att doppa borsten i vatten vid lämpligt tillfälle.

Nu har grillen fått en fin yta och är nästa klar. Det man inte får glömma är grillgallret. Borra hål en bit ovanför den rostfria plåten. Vilken höjd och hur många olika höjder du ska ha att välja mellan bestämmer du helt själv. Det vanligaste är att man har tre grillhöjder. När hålen är borrade är det bara att slå in metallpinnarna som ska hålla gallret.

Det enda som nu återstår är att måla grillen. Färgval är en smaksak men en vit grill upplevs alltid som trevlig och fräsch. Glöm inte att välja en färg avsedd för puts.

Relaterade artiklar
» Weber Summit E-650

» Barbecook

Annons

 

Kategorier

Gasolgrillar
Olika typer av grillar
Recept
Tester
Tillverkare
Tips
Veckans meny
Vintips till grillat
Jämför priser på elgrillar
Jämför priser på gasolgrillar
Jämför priser på kolgrillar

 

Senaste artiklarna

Weber Genesis S-310
Weber Summit E-450
Weber Summit E-650
Weber Spirit E-210 Classic
Weber Genesis E-320
Elgrillar
Dags att uppgradera grillen?
Gör i ordning grillen inför vintern
Barbecook
Gasolflaskor

 

Landmann

 

Weber

Översikt | Sekretesspolicy | © 2023 Grillar.net en del av HMG